Thursday, August 31, 2006

Dealova

Aku ingin menjadi mimpi indah
dalam tidurmu
Aku ingin menjadi sesuatu
yg mungkin bisa kau rindu
Kerna langkah merapuh
tanpa dirimu
Ooh kerna
Hati telah letih

Aku ingin menjadi sesuatu
yg selalu bisa kau sentuh
Aku ingin kau tahu bahwa aku
selalu memuja mu
Tanpa mu sepinya waktu
Merantai hati
Bayang mu seakan-akan

Kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
Kau seperti udara yg ku hela
Kau selalu ada

Hanya dirimu
yg bisa membuat ku tenang
Tanpa dirimu
aku merasa hilang
dan sepi....dan sepi


* aku suka lagu nih...jiwang Indon's lain dari jiwang M'sia, jiwang yg x mndayu-dayu meleleh leleh terlentok lentok, aku declare dis is the best love song eva heard!!Once mmg bagus banget (aku dulu baca nama dia ikut slang omputeh,silap la tuh)

Thursday, August 24, 2006

ADA APA DENGAN MAMAK?

Knapa restoren mamak jadi tmpuan umat manusia x kira bangsa jantina & agama?..pi lah bila2 masa pon-siang malam tgh malam dinihari pagihari,frm dusk till dawn...restoren mamak tetap mnjadi pojaan hati kita....Antara yg famous especially in my hometown & area Penang ni to name a few eg. N***ir, S******h, Pe****, Ahm****h & K**u N*** K*****....

Hasil kajiselidik yg dijalankan oleh firma bancian yg kurang brtauliah, mndapati bhw faktor2 brikut mrupakan punca2 restoren mamak brjaya mnduduki takhta persada no. 1 di hati rkyat tanahair terchenta :>


1. Layanan
Dari segi layanan & servis mmg diakui antara yg trbaik, tip top...kita dudok sat saja satgi waiter akan mai tnya "mau minum?makan?" klau waiter nepal/bangla akan tanya 'apa makan?' order mkn pon cpat smpai xder nk tnggu lama2...compare dgn restoren org 'kita'...bukn nk mnjatuhkn ttapi ini kenyataan, majoriti restoren or kdai makan mlayu depa lemah tang ni la, kita dah dudok dkat 10 minit waiter x mai tanya lagi dok wat2 sebok kira dwit laa angkat pinggan laa mnyembang and so on...rite?


2. Suasana
Illumination & surroundings mmg diakui mnjadi faktor tarikan..perasan tak restoren mamak terang bnderang dari jauh kalu sebelah malam...even frm 1 km kita dah nmpak restoren mana yg kita nk singgah, teknik pencahayaan mnjadi penarik untuk pelanggan singgah...kita nk singgah restoren yg suram,suam & dull atau restoren yg terang bendrang & lively?

Majoriti restoren mamak mnerusi tinjauan aku, msti ada akuarium..out of all de fish, yg jadi pilihan ikan kelisa emas, feng shui kot rasanya, lazim diletakkan di ruang makan utama, di sudut2 yg strategik.

Kerusi & meja yang selesa & santai - tu yg melepak sampai berjam-jam sampai x ingat nk balik umah tuh kan? Krusi alumimium yg ringan slalunya mnjadi pilihan.

yang paling pnting ialah SKRIN BSAR...paling2 koman tv 29" or 34", untuk yg kaki2 bola melepak lyn EPL, La Liga etc sampai kul 2-3-4 pg...

3. Kebersihan & efficiency

Selesai jer pelanggan settle bill, waiter akan trus kasi clear the leftovers on the table, xder tnggu lama2..pakaian waiter pn nmpak kemas bersih and seragam, buat kerja x reti nk borak2 sembang2 senggol2an cubit2an...pendek kate selagi belom tutup mate,kerja kerja kerja!

Stakat tinjuan aku, blom pnah aku tgk waiter pompuan,pompuan salunya diletak di bhgn cashier or kaunter pmbayaran...biase lah pompuan ni mmg tliti bab2 duit ni kan.

Tapi satu hakikat yg x bleh dinafikan...restoren mamak ni kalu dining area mmg diakui tiptop, cuba kita jengah di bhgn dapor...ermmm paham2 sniri la maxud aku

4. Menu

Menu wajib - (selain nasik putih), nasi briani, ayam masak madu, bendi rebus, telor goreng, acar rmpai, gulai kambing. P lah mana2 restoren mamak yg popular menu ni wajib ada, jgn harap la nk ada lauk2 kmpung ni, apa lagi ulam2an. Knapa la org suka sgt dgn kari mamak nih? Rumors mnyatakan mamak tukang masak x pnah cuci priuk gulai tuh, so tiap kali masak gulai baru, dmasaknyer skali dgn kerak2 gulai lama yg melekat kat dasar priuk tu..tu yg kasi ummph tuh haha..x tau le sahih ke tidak.

Tang harga wpun mahal camana skalipon org ttp serbu, x der la sesedap mana pon makan kat kdai mamak nih tp mcm dah jd trend msykat kita..., tgh2 mlm p tibai nasik briani+ayam madu...then balik tidow,maunya x kena pnyakit stroke, dibetes etc. Tabiat pemakanan kena ubah, jgn bertuhankan nafsu jer

Signing off...

Wednesday, August 16, 2006

PROSES MEMBUAT (& MENAMBAH) MINYAK KELAPA DARA

Kesempatan bekerja di kilang sabun memberikan aku satu pluang yg unik yg mungkin sukar diperolehi d mana2…menareknya ialah kilang ni produce sabun yg antara vital ingredients nya ialah MINYAK KLAPA DARA (Virgin Coconut Oil)....intresting ‘aight?

Sebut pasal minyak klapa dara mesti org tertanya-tanya..ada ka klapa dara klapa janda klapa duda? Apakebendanya klapa dara tu? klapa yg x ditebuk tupai ker? memula minda naive ku ini dok ingat cenggitu gak…ghopernyer idak :p

Minyak klapa dara (MKD) ni cuma satu istilah jer. Maxudnya di sini minyak klapa tersebut diperolehi melalui kaedah tapisan bukan menerusi kaedah menanak yakni kaedah tradisi org tua2 kita. In other words, no heat whatsoever is being used in the process of producing virgin coconut oil (ayat tegas tu heheh)…harga MKD ni mmg mahal, 1 botol 250 ml = RM30.00, maknanya 1 liter RM120.00. So aku nk bkongsi dgn rakan taulan skalian ttg bagaiman nk produce MKD nih…mngkin akan ada sedikit kemusykilan spanjang nota ni & I do need corrections & critics daripd anda smua…anyway anyhow thnx in advance ya!

First…dapatkan/cari/beli around 40-50 bjik klapa tua, kupas dan parutkan, buatkan dalam kumpulan 10-10 bijik (10 bjik klapa parut isi dalam satu bekas). Next, camporkan 6 liter air dalam bekas brisi klapa parut tadi..ingat yer murid2, ENAM liter air……

Then, perah klapa parut’s tadi guna apa jua kaedah yg ssuay..either guna manual (tangan) or auto (mesin).. apa cara yg difikirkan ssuay lah ye murid2…tp kat kilang tu 1st round guna gear manual, then guna auto untuk pastikn smua juices tu kluar sampai abes, x tinggal walaupun setitis santan.
Then santan ni dimasukkn dlam container/balang telus cahaya dengan sukatan kira2 ½ atau 1/3 dari isipadu baling tersebut,kalau boleh dapatkan container yg ada pili di bhgn dasarnya….klau xder gak sniri bikin lah. Masukkan smua santan tadi yer puan2, jgn lupa kecikkan api..opss haha! Kalu x muat 1 container, gunalah 2-3-4-5-6 kontainer..klau x cukup gak p amik container kat Westport nu hah (acah jer)..lihat foto di bwh untuk lebih kepastian

Next step, biarkan selama 1 ½ jam, dalam tempoh tersebut murid2 akan dapt lihat perahan santan tadi akan terbentuk mnjadi 2 bahagian – satu bahagian air (bwh) & satu bhgn santan pure (atas) seperti dalam foto berikut. Nampak tak?



After that, kita bukakan pili di bwh container tu & kluarkan air yg terkumpul di dasarnya…sampai abes, hati2 jgn sampai kluar all de santan’s u know..aherm



Ahh lega rasanya bila smua air dah kluar…pastu camporkan satu botol minyak klapa dara 500 ml yg ada dalam stok ke dalam container dan gaulkan sampai rata scukup rasa pnuh gaya..wallah!

Biarkan sebatian tu selama lebih kurang 5-6 jam, lagi lama pon x per is ok…smpai timbul lapisan minyak di bhgn atas sebatian tu seperti foto di bwh sana.



Sesudah itu, gunakan senduk/jengkaut atau apa saja tools, kautkan minyak tadi kluar dari container dan isikan dlm satu bekas..pastikn yer murid2 jgn kaut santan tepu kat bhgn bwh tu, amik minyak jer…ahh Mardol, kan cikgu dh pesan tadi…AMIK MINYAK YG KAT ATAS TU JER! lempang kang budak nih haaa……


Then tuangkan minyak yg tlah dikaut tadi kedlm tong atau bekas berisi zeolite (sejenis batuan dari gunung brapi yg xdak kat M’sia ni) utk tujuan penapisan…zeolite ni akan tapis dan asingkan air dgn minyak. Ianya akan serap liquid, so minyak akan turun sdikit demi sdikit ke dlm bekas di bhgn bwah (rujuk foto). Oh ya pastikan tong zeolite tu ada lubang di bwhnya…kalu idak camner ler minyak tu nk turun…dok gittu weh?




Biarkan sampai habis minyak tu turun ke bwh & bertakong dlm bekas tersebut…bila dah pnuh ja …tadaaa! maka terhasillah minyak klapa dara mcm foto kt bawh nih….

MKD ni digunakan sbg pelincir (lubricant) dalam sabun kluaran kilang tuh…kgunaan2 lain aku maseh lagi blm pasti, tp aku pnah dibritahu MKD ni dbuat ubat dan buleh dminum….potensi cukup mluas untuk digunakan trutamanya dlm industri pembuatan kosmetik dan barangan kprluan harian. So in de next blog akan aku tnjukkan bagaimana proses mmbuat sabun pulak..skian saja utk kali ni puan2 yer, jumpa anda d lain waktu! BYE