Tuesday, September 05, 2006

CARA-CARA MEMBUAT SABUN MANDI

Semua org penah guna sabun mandi rite? Tapi x smua org tahu camana sabun mandi dibuat…so dikesempatan ni aku tnjukkan proses pmbikinannya yg aku pelajari sewaktu bertugas di satu syarikat membuat sabun jenama H**.…istimewanya sabun ni ia menggunakan minyak klapa dara (virgin coconut oil-VCO) as a lubricant instead of sabun2 jenama lain yg menggunakan lemak haiwan/tumbuhan….diharap kalu anda ada maklumat tmbahan or teguran/kritikan yg membina, sila komen nanti di bawah sana ok?

Proses pembikinan sabun mandi yg tercatat di bawah adalah kaedah asas kerana tidak menggunakan teknologi moden ataupun mesin2 canggih or bulky seperti di kilang2 sabun gergasi L**, Pal****ve etc..dats why dipanggil home made, korang nk buat kat dapor umah pon leh jer anytime…here goes

Bahan/raw material yg diperlukan

1. 1 botol larutan lye (sodium hydroxide)
2. 6 kampit + 650 ml minyak masak apa2 brand (kalu nk jimat kos,guna yg dalam kampit plastik cap roda terbang or cap tiga bulatan)
3. 1 botol 700 ml minyak klapa dara (VCO)
4. 95 ml pewangi
5. 1 camca pewarna (dilarutkan)


Bahagian 1 - Proses adunan

Masukkan 6 kampit + 650 ml minyak masak dalam mixer & start the mixer…then masukkan larutan lye perlahan-lahan, kna brhati-hati latutan ini memedihkan jika terkena kulit anda yg halus bak kapas tu…:p gunakan latex gloves as precaution…selepas kira2 30 saat masukkan VCO, then pewarna & akhir skali pewangi..biarkan semua adunan td diadun dalam mixer selama kira2 10 minit, depends kepada kelikatan adunan trsebut, kalu dah nmpak ala2 nk likat hentikan mixer…larutan lye ni mudah likat/beku, mandur@supervisor adalah arif utk menentukan bila masa yg ssuay utk stop mixer. Gambarajah di bawah menunjukkan proses tersebut..




Then, cedok adunan tadi dan masukkan ke dlm jug atau apa2 bekas yg sesuay, tuangkan kedalam acuan yg tersedia sepertimana gambarajah di bawah. Hati2 bila menuangkan adunan, pastikan cairan tidak melempah kluar & don’t forget auntie! Wear ur gloves ya…safety 1st



Selesai adunan dituang masuk ke dlam acuan, tutupkan acuan tersebut & pastikan tudungnya ditutup rapat2, jgn bagi pluang udara brkumpul dalam acuan tu..


Then masukkan acuan yg dah siap kedalam tray, susun cantik2 seterusnya tarok dalam chiller@freezer. Satu adunan lazimnya mhasilkan antara 110-120 ketul sabun mandi. Suhu freezer antara 0-10 degree Celsius…biarkan slama 24 jam dalam tuh

After 24 hours, kluarkan dari freezer letakkan atas meja & tanggalkan penutupnya satu persatu, kluarkan adunan yg beku dari acuannya…gunakan sebarang kaedah yg sesuay utk kluarkan dari acuan...samada kaedah kekerasan, diplomasi or gerila…jgn sakit jiwa! Ramai operator kilang tu mngeluh bila sampai tang bab nk kluarkan dari acuan ni, kna buat betul2, klau silap teknik sabun yg kluar tu x kan jadi bntuk yg cantik, sumbing sana sini, end up masuk bakul reject...cth dalam foto. Warna merah tu majoritinya reject sbb shape dah lari & kaler x skata, compared to the green ones adjacent to it…see?



Next, bila smua dah kluar dari acuan…tiba masanya untuk dibalut. Balut gunakan plastik nipis yg lazim kita nmpak caterer guna untuk kaver lauk-pauk seblom majlis santapan especially for VIP dalam official function/feast. Bila dh dibalut comey2 susun atas rak seblom dihantar ke Port Klang utk export...ehh ehh ewwah!

Demikian secara ringkas proses pmbikinan sabun. Feels glad to share with y’all bloggers
Sekian trimas…see ya in de next posting!

p/s : surf this webpage for more info http://www.i4at.org/surv/soapmake.htm

21 comments:

:+:CikPayung:+: said...

1. aku dpt xs journal ko secara haram, aku guna website www.projectbypass.com utk bypass semua penahanan yang utm lakukan ngih ngih ngih =) shhh

2. interesting giler cara buat sabun ni.. and aku dapat bayangkan seksanya pekerja nak keluarkan sabun lepas sabun tu dah sejuk hehehe.. well, sepanjang tempoh nak beku tu, pemendapan berlaku. sama kes dgn pewarna, warna akan mendap, so agak jadi tak sekata.. sian kat kaler merah.. herm seingat aku, aku wat process saponification ni masa form four kot.. zaman tok kaduk dulu..skang dah tua dah.. ilmu pun kureng.. anyway.. entry kali ni best =) mwah

ALIF said...

bolehlah buat sabun sendiri lepas ni bahan2 nak dapat kat mana yaa,teringin nak buat sabun muka

J said...

Lye tu aper..? Nak beli kat mana erk

Pak Sheikh said...

Salam sejahtera.
Walau pun kaedah lama, ianya ok gak, kita boleh buat sendiri sabun utk kegunaan umat muslim, tentu bahan yg kita pilih bersih, suci dan halal.
Syukur ada hamba Allah yg tak kedekut ilmu. Muga sentiasa di Rahmati Allah.
Ana nak tau kaedah buat sabun transparen lak, bole ke? ana nak buat kelas lagi, nak sebar ilmu fardu kifayah kpd umah. nanti tak la dok was-was. Ana ada cara nak buat minyak lintah ri, dari kitab arab lagi. Contact ana 019-5717324.

nurmaziah said...

so interesting lar..
wes, gune pewarna pe?
x jadik kaler pn lps mskk pewarna..sabun maka kaler

debby said...

Maaf, mau tanya : kampit itu dalam bahasa indonesianya apa? Atau yg seperti apa wujudnya? Thanks, Dessa

cekalamani said...

Boleh bagi tau tak mana nak dapatkan liquid lye tu.Lye tu soda api ke apa?

Helwa said...

salam, mmg senang sebenarnya kalau nak buat sabun sendiri di rumah, prosesnya seperti memasak sahaja. Bahan asas sabun hanya minyak, lye dan air sahaja. Sabun cold-processed yang menggunakan lye (sodium hydroxide)sekiranya diperbuat dgn kandungan minyak yang tinggi seperti zaitun, kelapa dan avokado dan dicampurkan pula dgn adunan herba tertentu serta susu kambing sangat bermanfaat dan melembapkan kulit. Bezanya dgn sabun yang dikilangkan adalah sabun buatan tangan mengandungi glycerine asli yang tinggi, sedangkan sabun buatan kilang diambil glycerine-nya yang terhasil untuk produk kosmetik lain. Cuma cuba elakkan penggunaan bahan SLS, Paraben, pewarna tiruan dan pewangi tiruan spt yang banyak terdapat dalam sabun komersil sebab bahan-bahan ini tidak bermanfaat langsung pada kulit. Ttp berhati-hati ye apabila menggunakan lye, kerana ia adalah bahan caustic, menghakis kulit. Perlu pakai sarung tangan, apron dan cermin mata keselamatan utk mengelakkan daripada lye terpercik ke kulit atau mata...lagi satu, perlu ruang pengudaraan yang sesuai utk buat sabun sendiri di rumah. Lagi satu sabun yang dah siap tu mesti diperam ataupun melalui curing process selama 2-3 minggu supaya betul-betul hilang zat aktif lye padanya. Kemudian barulah boleh digunakan.

Double J said...

hii! very interestg..lye...sodium hydroxide ke..mane nak dapat bnda tu? serbuk penaik kah? kalau digantikan dengan natrium hidroxide boleh? most important...mane nk dpt bnda tu..trme kaseh

Irma Yasmin said...

telah buat research sendiri. lye adalah brg terkawal. perlukan lesen utk memiliki lye. jadi saya cadangkan mungkin lebih senang utk sesiapa yg hendak belajar utk buat sabun glycerin/transparent dulu.

yahaya said...

pertama kali jumpa tutorial wat sabun

Lipei8912 said...

Terima kasih kerana kongsi ilmu anda kat sini! I pun pernah belajar di KL. Semua bahan-bahan untuk buat sabun termasuk lye, gliserin dsb boleh dapat dari kedai kat sana. Acuan pun dia orang ade, selalu i beli material kat sana. Kalo minat blh cakk 0391004010 untuk tanya

CARA MEMBUAT SABUN said...

Pastikan sabun yang dibuat menggunakan bahan yang suci dan bermutu.

Ayien,Inaz,Dora said...

suka2 entry nih... kami nk buat sabun sdri.. tp mna nk dpt lye tu @ grycerin?

Hamira said...

terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu.akak nak tanya lye tu boleh dapat kat mana?kedai hard ware ada ke?

You&Me said...

Sodium hydroxide tu nak dapat dari mana ?? Mahal ke murah ?? Kalau selepas buat tu,simpan dalam prti ais biasa boleh x ??

wan zulhairy said...

Letak tepung ubi boleh x?

ShahKB said...

order kit sabun atau gliserin
http://shahkb.blogspot.com

Mas said...

Glycerin rm15/500g
Call 0123676611

Mas said...

Glycerin rm15/500g
Call 0123676611

Hamid mat said...

intersting,nak tanya kalau buat liquit sabung mcmana? dan untuk buat industri kecil kecilan